Cap a la consulta del 13-D (III)

La consulta neix a l'escola

PLATAFORMA · Un grup de pares ha liderat el procés per celebrar el referèndum ESPAI · Malgrat que l'ajuntament cedia locals municipals per votar, es farà en un espai gestionat per la parròquia del poble
JORDI ALCOVER
Tiana s'ha abocat a la consulta sobiranista i mig poble s'ha mobilitzat per organitzar-la
Tiana s'ha abocat a la consulta sobiranista i mig poble s'ha mobilitzat per organitzar-la
LLUÍS GALLEN

A les sortides de les escoles és habitual trobar-se enmig de cotxes mal aparcats una colla de pares fent-la petar sobre banalitats diverses, amb el rerefons del fills i de les virtuts -i defectes- del matrimoni. A Tiana, fins i tot, amb tanta xerrameca un grup de pares "amb consciència nacional" ben aviat van trobar afinitats polítiques. De fet, en plena febre del referèndum d'Arenys de Munt, poc després de l'inici escolar, a la porta del CEIP Lola Anglada, van creure convenient importar la fórmula arenyenca al poble. Dit i fet. El primer contacte que van establir va ser el de la coordinadora del Correllengua de Montgat i Tiana, el Col·lectiu les Rieres, amb els quals van començar a sumar esforços i a iniciar un llarg camí que culminarà el 13 de desembre. Reunions al bar del poble, el Casal de Tiana (on començaven dues taules i al final acabaven sent una filera de sis).
Tot plegat per decidir com es vehicularien les consultes i com es podrien fer de manera ordenada i amb el suport necessari. Un suport que aquest grup de ciutadans va trobar de la mà de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència. Ben aviat, aquesta plataforma de Tiana, que va començar amb un grup de pares a la sortida de l'escola, es va agrupar amb el nom de Tiana, decideix! i va començar a buscar suport econòmic per fer arribar el missatge a tot el poble d'una manera eficaç. Van crear uns abonaments de participació, uns tiquets que certificaven una col·laboració de 3 euros a la plataforma. La plataforma ciutadana ha arribat a reunir 1.500 euros que ja han invertit a la impremta en octavilles i pancartes que han penjat per tot el poble. El portaveu d'aquesta plataforma, Albert Muñoz, recorda com en un matí van fer la bustiada dels fullets impresos en blanc i negre a banda i banda fent una crida per anar a votar. Al llarg d'aquests dos mesos la capacitat de convocatòria de la plataforma al poble ha sigut molt gran. Una prova d'això és l'acte més multitudinari que han organitzat: una botifarrada popular a l'antic camp de futbol a la qual van assistir més de 600 tianencs.
Complicitats del consistori
Enmig de tot aquest rebombori, l'Ajuntament de Tiana ha donat suport logístic a la plataforma mitjançant la cessió gratuïta de locals per fer-hi les reunions. Tot i que la iniciativa ha estat ciutadana, ERC havia aprovat una moció de suport al referèndum d'Arenys de Munt i, en el ple de novembre, el govern integrat per Gent pel Progrés -vinculat a ICV- i CiU i des de l'oposició, ERC, van aprovar la moció de suport a la consulta. Fins i tot, en un acte el 28 de novembre, l'alcalde de Tiana, Emili Muñoz (Gent pel Progrés), va anunciar que cediria locals municipals per celebrar-hi la consulta. "Jo no dic -va afirmar l'alcalde- que el millor per Catalunya sigui la independència, el model federal o l'autonòmic, solament dic que el poble de Catalunya i, en aquest cas, els ciutadans de Tiana, han de poder decidir el que volen". Aquest acte va ser presentat pel periodista tianenc Carles Cuní i hi van intervenir Àngel Colom, Uriel Bertran, el president de Deumil.cat, Enric Canela, i el regidor de la CUP d'Arenys de Munt i promotor del primer referèndum, Josep Manel Ximenis.
Tiana, amb 7.500 habitants, no votarà la consulta en un local municipal sinó privat i que gestiona el mossèn del poble. Serà a la Catequística, que des de fa anys s'ha convertit en col·legi electoral per la seva ubicació i facilitat d'aparcament. La plataforma Tiana, decideix! ha rebut centenars d'adhesions a la xarxa i el suport explícit d'actors, artistes, músics i periodistes locals. Segons el portaveu de la plataforma ciutadana, l'objectiu marcat pel 13 de desembre és igualar i, fins i tot, superar el 41% de participació que va obtenir Arenys de Munt.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 8. Dissabte, 5 de desembre del 2009


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada