GIRONA, PRIMERA CAPITAL DE DEMARCACIÓ A IMPULSAR LA CONSULTA PER LA INDEPENDÈNCIA



CiU, ERC i ICV donaran suport a la proposta, presentada per la comissió cívica Girona Decideix


La marea de les consultes per la independència va pujar i ja ha arribat a la primera capital de demarcació, Girona. Si res no canvia, el ple del 10 de novembre aprovarà una moció per donar suport a la realització d'un referèndum com el que es prepara en un centenar de municipis més. La consulta la promou la comissió cívica Girona Decideix i s'ha presentat aquest migdia. 


CiU, ICV i ERC –que sumen 13 regidors– ja han avançat que hi donaran suport. La força majoritària, el PSC, ha dit que no es pronunciarà fins que tingui la moció sobre la taula. PSC i el PP, que hi votarà en contra, sumen només 12 regidors. L'objectiu de la comissió és ara sumar el màxim possible d'adhesions d'entitats i grups polítics de la ciutat per fer la consulta a principis del 2010.


Girona Decideix (www.gironadecideix.cat) està integrada per l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC), Òmnium Cultural i el casal independentista El Forn. Aquest matí han fet el primer pas, la seva presentació en públic, per començar a partir d'ara a recollir suports per poder organitzar la consulta.


De moment, la comissió té clar que la moció –que encara s'ha de redactar– anirà al ple del 10 de novembre i també que veuen massa justa la data del 13 de desembre per celebrar la consulta independentista. "Encara no sabem encara quina serà la data escollida per fer-la", ha dit el portaveu de El Forn, Biel de Montserrat. "De moment volem fer una crida a les entitats perquè se sumin a la proposta i tingui un suport majoritari", ha manifestat.


Des dels partits, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, ja ha avançat que la seva formació hi donarà suport i ha dit que caldrà treballar perquè "surti bé i tingui suport majoritari". Des d'ICV, la número tres a l'Ajuntament, Núria Terés, també ha dit que el vot de la seva formació serà positiu perquè "és una proposta que prové de les entitats i que, a més, té una finalitat positiva". Des d'ERC, el regidor Miquel Poch també ha confirmat que la seva formació hi donarà "ple suport".


El grup majoritari a l'Ajuntament, el PSC (10 regidors) vol esperar a veure la moció per pronunciar-se. El seu portaveu, Joan Pluma, ha criticat que les altres formacions hagin anunciat ja el seu suport quan encara no tenen el text a les mans i ha dit que "en política cal ser més rigorosos". "Hem d'estudiar quin tipus de suport ens demanen abans de dir què votarem", ha manifestat. El PP hi votarà en contra.


L'equip de govern està format per PSC, ERC i ICV. En aquesta ocasió, l'aliança dels republicans i els ecologistes amb CiU, a l'oposició, permetrà que la moció prosperi. Aquesta conjugació de vots ja es va produir al setembre del 2008, quan ICV va donar suport a una moció presentada per CiU i ERC per penjar una estelada "en un lloc destacat de la ciutat". Va ser la primera vegada en 30 anys que el PSC no va poder tombar una moció.


La ciutat més gran
Girona, amb 94.484 habitants segons el padró oficial, és la ciutat més gran de les adherides a les consultes. La segueixen, de molt a prop, Sant Cugat del Vallès (76.274) i Manresa (75.053).








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada